16-01-2016

16-01-2016
Klubbfakta Mas
Malmö Allmänna Schackklubb är stans mest aktiva klubb, vi arrangerar regelbundet turneringar i blixt, snabbschack och långpartier. Klubben är centralt belägen på Ahlmansgatan 20B - ett stenkast från Södervärns vattentorn. (Se Googlekarta längst ned)

Måndagar: 18-20 Juniorträning Tisdagar: 19 - 24 Spelkväll
Onsdagar: 18 - 20 Juniorträning Torsdagar: 19 - 22 Analys och träningskväll. Lördagar: Lördagsblixten startar kl 12 varje lördag om det inte krockar med en större helgdag eller dylikt. Sista lördagen i varje månad arrangeras även en starkare Månadsblixt. Vissa Söndagar: Lagmatcher i Allsvenskan och Allskånskan.

Medlemsavgifter 2016-2017

Seniorer: 1200 kr / år. Juniorer, under 26 år samt stödmedlemmar: 900 kr / år.
Barn, mån- & onsdagsträning: 600kr/termin eller 1000 kr per år.
Bankgiro SEB
832-6902

Malmö AS




lördag 31 januari 2015

Januariblixten 2015


Dagens blixt krockade med både en simultan i Helsingborg och den allsvenska ronden i morgon. Alltså seriefinalen mot Åstorp för vår del! Följaktligen blev det därmed bara sex deltagare, antagligen det lägsta antalet hittills.



Men det var ändå ett starkt startfält med tre tidigare vinnare och med Olle som intressant outsider - när han väl började spela blixt igen har han snabbt kommit upp i gammal god nivå!

Trots allt detta, blev det en överlägsen seger för Ritvars som vann samtliga partier! Vad jag minns har det bara hänt en gång tidigare och då var det tvåan Matej som stod för prestationen. Mladen, som annars brukar vara en poängmaskin i månadsblixtarna hade en mindre lyckad dag, vilket bäddade för en ordentlig överraskning, då Shanphen slog till och spelade till sig en ohotad tredjeplats - Grattis Shanphen!

/TJ

söndag 25 januari 2015

Lite info om Mas-bloggen


Igår, som så många andra lördagseftermiddagar var jag ute och käkade med några andra från klubben. Jag råkade då nämna bloggens statistik och eftersom vissa verkade förvånade att det finns nån sådan då det inte syns utåt, tänkte jag att det kunde vara kul för folk i klubben att få se ett utdrag från de mest populära inläggen den senaste månaden.




Kanske fler blir sporrade att bidra med något? :) Som synes ligger de senaste inläggen oftast i topp men många äldre texter besöks förvånansvärt ofta om man går in per vecka istället. Siffrorna verkar kanske inte sådär jätteimponerande vid första anblicken. Men man får ha i åtanke att schack är en liten nisch i sig och vår klubb är en mycket liten nisch inom denna!


 och de här två är från de senaste sju dagarna



Spelarporträtten är för övrigt en av de mest besökta sidorna varje månad, trots att det är länge sedan det kom upp något nytt där! Så alla är välkomna att skicka in sina profiler - det är helt upp till var och en hur mycket man vill berätta om sig själv och sina spelöppningar. "Intervjufrågorna" är mest för att hjälpa till med en struktur för att komma igång.


Förresten, nästa tillökning på bloggen, efter idé från Jocke W, kan bli en sida där klubbens medlemmar kan lägga upp schackböcker och dylikt material man av någon anledning vill byta eller sälja. Om det låter intressant så skicka ett meddelande till masschack@gmail.com med text om titel, skick, osv, plus bild på objekten samt eventuella böcker/ämnen där byten kan vara intressant. Kommer man överens så blir det naturligt att mötas på klubben istället för att strula med porto och frakt.

Men det beror självklart på om det finns intresse - det måste ju finnas något att lägga upp för att det ska vara lönt att skapa sidan... :)


/TJ


torsdag 22 januari 2015

OBS GM-träningen flyttad fram till 18.30


Träningen med GM Lars Schandorff har flyttats fram en halvtimme till kl 18:30 för att underlätta för deltagarna att få ihop logistiken. :)


/TJ

onsdag 21 januari 2015

Mas Open rond 1


Tävlingen samlade till slut hela 25 deltagare - en imponerande uppslutning från oss masare i alla fall, eftersom bara två man hittade hit från andra klubbar. Men det är ju första gången vi testar att spela turneringen i januari, så det kommer nog fler nästa år.

Lottning och resultat hittar man här och här följer lite bilder jag passade på att ta medan Jocke tänkte.
















/TJ

söndag 18 januari 2015

Säker seger i rond 4


Mas tog emot Harplinge Halmstad idag.




Mario gav oss ledningen efter ca 3 timmar men Jesper Thiborg kvitterade till 1-1 en stund senare. Därefter hände inte så mycket i resultatlistan under en dryg timme men sedan slog ketchupeffekten till och det var plötsligt 5-1 och segern säkrad. Det blev ett par remier i de återstående två partierna vilket fastställde slutresultatet 6-2, vilket innebär fortsatt serieledning.

 Thomas vit mot Magnus Lindhe

Roger gjorde sin debut för säsongen i förstalaget, vilket slutade lyckligt! :)

 Mladen vit

 Mario, svart, hämtade hem första poängen i matchen

 Ritvars spelar svart

 Daniel fick möta vår egen halmstadbo, Ola

Lars Schandorff svart på bord ett mot Dennis Wallin

 Glenn spelar vit mot Jesper Thiborg

För våra övriga lag gick det tyvärr inte lika bra...
Andralaget föll borta mot Limhamn III med 5½.2½ - Martin Silwer tog sin fjärde raka vinst! Tyvärr bröts dock Piotrs segersvit.
Tredjelaget förlorade "med uddamålet" hemma mot Limhamn V 3½-4½

Joakim Olsen bullade upp i köket och passade på att prata med sina gamla lagkamrater från Halmstad.

Om bara två veckor, den 1:e februari väntar nu seriefinalen, borta mot Åstorp! Det blir spännande att se hur det går. På förhand känns det som en öppen match - även om vi så klart tror på seger, kommer det förmodligen bero väldigt mycket på laguppställningarna för dagen och enskilda prestationer.

Måndagen före match hoppas vi få extra mycket inspiration från vår stormästares föreläsning - den kanske blir tungan på vågen!? :)

Fotona togs av Piotr Stasiak.

/TJ

tisdag 13 januari 2015

Allskånskan rond 4 Eslöv - Mas



Eslövs SK
Rejting3-5Malmö ASRejting 
1Kristian Glans
2124
0-1
Daniel Lundqvist2193 
2Martin Jogstad
2083
½-½
Lars-Göran Malmgren1977 
3Ulf Billqvist
2044
1-0
Jan Kälveus1885 
4Leif Lindkvist
1977
1-0
Shanpen Thinley1868 
5Måns Håkansson
1821
0-1
Joakim Wahlström1670 
6Kjell Lindström
1819
0-1
Olof Sandström1716 
7Göran Forsberg
1601
0-1
John Löfgren1631 
8Tom Glans
1586
½-½
Håkan Willard1576 
  
1882

 
1815

I söndags tog ovanstående åtta masare sig till Eslöv för match i allskånskan rond 4.
Det var många som ville spela, så en eloge till de som frivilligt stannade hemma.

Eslöv ställde upp med ett starkt lag och hade högre snittrating.
Segern innebär dels att Malmö AS ligger på tredje plats i tabellen, samt dels att vi blir inte nerflyttade!

Nästa match är mot Limhamns SK söndagen den 8/2-15
 

Väl mött: Joakim Wahlström

lördag 10 januari 2015

VINTERDRAGET 2015

Så har då MAS juniorturnering Vinterdraget spelats. Det var 41 förväntansfulla barn som infann sig på Ahlmansgatan idag vid halvelvatiden.

 Prisutdelning med Olle

 Mycket folk - säkert 60 pers med föräldrar

Vi mönstrade fem spelare i mellanstadieklassen: Kurosh, Theo, Mattias, Christoffer och Rasmus samt tre barn i lågstadiets grupp: Asker, Damian och Abbe. Det var en sjuronders Monradturnering i båda klasserna, med 15 minuters betänketid per spelare. Efter tre ronder bjöds det på frallor, korv och saft.

Theo, Mattias och Kurosh - Mas

Vi tar mellanstadiet först. Störst förhoppningar knöts till Kurosh och Theo med Mattias som outsider. Christoffer och Rasmus går båda i fyran och borde få kämpa längre ned. Tyvärr spelade Kurosh och Theo i ett rasande tempo vilket medförde att de båda förlorade ett par partier där de stod mycket bra.Jag hoppas att de till nästa turnering skall ta det lite lugnare. Kurosh fick 4 p och Theo 3,5. Mattias fick 3 p, Christoffer likaså, medan Rasmus vann två partier. Christoffer, som nästan är helt ny i klubben, överraskade positivt men spelade även han lite väl fort.


 Fikadags: korv, bröd och frallor

Conny i mitten

Alexandra Golubenko var en av tre flickor och helt överlägsen. Hon släppte bara en remi under turneringen och vann med 1,5 p till tvåan, strålande! Bakom henne blev det jämnt men efter särskiljning stod Anton Dik som tvåa och tredjepriset gick till Oscar Jönsson.

 Vinnarna: Mellanstadiet - Alexandra Golubenko och Lågstadiet - David Petersson

I lågstadieklassen knöts mina förhoppningar främst till Asker med Damian som outsider. Abbe är ganska ny i klubben och förväntades få det svårare. Efter tre ronder ledde Asker och Damian, ensamma på full pott, med Abbe strax bakom på 2 p, fantastiskt! Det inbördes mötet dem emellan slutade sedan med remi sedan Damian satt Asker patt!

Efter det kom David Peterson och Ludvig Morell från Lask ikapp. De slog sedan båda alla sina motståndare och slutade på 6,5 p, mycket starkt! Direkt bakom dessa slutade sedan Damian och Asker på 4,5 p, med Damian som trea efter särskiljning. Abbe slutade på 3 p vilket också var bra. Det var mycket bra spelat av alla tre som inte varit med i klubben ett år ännu.

2 masare och 1 laskare

 Prisbordet

 Conny hjälper till

Strax efter klockan 15 var det slut och prisutdelning vidtog. Det var fina priser och många stolta pristagare, för att inte nämna föräldrar! Jonas och sedan Roger skötte förtjänstfullt lottningen. Damians mormor skötte serveringen. Jag tog hand om mellanstadiet och Conny Holst lågstadiet.


 "Jag hjälper gärna till med klockan"

 Spännande

 Djupa tankar 

Ett speciellt tack till Conny som mönstrade hela 18 limhamnare. Vi funktionärer tackar för oss och hoppas att det nästa gång kommer ännu fler deltagare.

Olle Persson


Resultaten finns här på chess-results:

onsdag 7 januari 2015

Träning med GM Lars Schandorff 26 Jan kl.18.00

26 januari kl 18.00 kommer GM Lars Schandorff till Mas för att träna de medlemmar i MAS som är över 1900 i rating. Pris 50 kr/pers . Tid ca 3h . Anmälningslista hänger på klubben eller mejla mig Roger. /RM

lördag 3 januari 2015

OBS den 10e januari blir det ingen Lördagsblixt


Lokalerna kommer nämligen vara fulla av deltagare i en stor juniorturnering istället! :)

Mladen fortsätter imponera i Rilton Cup


Efter en flygande start i Rilton Cup men bl a en IM-skalp så fick Mladen svårare motstånd i kommande ronder mot Tiger Hillarp Persson respektive Linus Johansson.

I partiet mot Tiger fick Mladen en lovande attack på kungsflygeln tidigt, men Mladen lyckades inte få ut någonting efter oklanderligt försvar från Tiger.
Från drag 19 så gjorde Mladen några tveksamma drag och Tiger fick initiativet. 
Avslutningen från Tiger var magnifik:





37. - Ld3! 38. Uppgivet.
c-bonden kan ej ta löparen för då blir det matt, t ex 38. cxd3 Lxd4+ 39. Sc3 Txc3 40. Ka2 Tc1 41. Sc2 T8xc2 42. Txc2 Ta8+ 43. Kb1 Ta1#

Linus Johansson (ELO 2391) blev också för svår i fjärde ronden, men i rond 5 blev det lättare motstånd med vinst över Gabriel Svorono (ELO 1884) och därefter en övertygande vinst över FM Luis Couso (ELO 2328) med svart i Aljechins försvar!

Mladens prestationsrating är nu ELO 2386 och han ligger på delad 28:e plats i det starka startfältet.

I sjunde omgången är Mladen med i de stora sammanhangen igen då han möter GM Alexandr Shimanov (ELO 2591) och partiet sänds live på Chessbomb: http://www.chessbomb.com/arena/2014-rilton

Missa ej och håll tummarna för Mladen!

/SP